Главни резултати од проектот

Project Plan

Работниот план на ГЛУВИ_БОРЕЊЕ се состои од три главни работни пакети, како што е прикажано подолу:

Нашиот проект има за цел да:

Greco Roman Wrestling for d/Deaf people

The DEAF_WRESTLE project’s main objective is to equip coaches, managers or instructors, athletes, referees with competences and skills aiming at improving the outreach to people with hearing disabilities.

Партнерски организации

Нашето училиште е едно од најстарите државни специјални образовни институции во Србија, основано во 1928 година.

Училиштето обезбедува квалитетни програми за:

  • предучилишна возраст за деца со пречки во развојот,
  • основно образование за деца со пречки во развојот.

Училиштето обезбедува стручно оспособување и образование за ученици со попреченост од областа на:

1) земјоделство, производство и преработка на храна, образовен профил: Пекар

2) хемија, неметали и графичко дизајнирање, образовен профил: Книговез

3) лични услуги, образовен профил: Женски фризер

Во учебната 2022/2023 година училиштето добива статус на Ресурсен центар.

Училиштето обезбедува сместување и оброци за учениците во нашиот дом.

Е-пошта за контакт: skolazagluve035@mts.rs

Нашата веб-страница: www.11maj.edu.rs

„Спортски клуб Ангел Војвода – Хасково“ ја организира, насочува, координира и унапредува активноста за подигање на спортскиот дух во областа на борењето. Создава услови за развој на спортот и другите активности, преку привлекување на јавноста и интегрирање на малцинските групи на регионално и национално ниво. Клубот нуди бесплатни тренинзи два пати неделно за обесправени и хендикепирани лица.

Клубот соработува со сите заедници и организации – владини и невладини, во земјата и странство, кои се поврзани со борењето и воопшто со спортот, застапувајќи и бранејќи ги човековите и граѓанските права и слободи на сите членови на клубот, без разлика на нивното потекло.

 

Претседатели: Стојан Маринов и Стојан Чобанов

Контакт е-пошта: stoqn_ch@abv.bg

ФБ страница: https://www.facebook.com/people/Wrestling-team-haskovo/

„Боречки клуб Раднички“ е основан во 1926 година и е дел од најстариот спортски клуб во Србија – СД „Раднички Београд“, кој постои од 1920 година. 

Клубот е член на Боречката федерација на Србија, која има 50 боречки клубови. БК „Раднички“ е еден од 10-те елитни клубови во земјава кои се натпреваруваат во српската Суперлига во грчко-римско борење. БК „Раднички“ организира бесплатни школи за борење за деца и помали возрасти, специјална школа за борење за девојки, како и школи и тренинзи за возрасни од 16-35 години.

Веб-страница: https://www.rvackiklubradnicki.com/

Контакт е-пошта: wrestlingradnicki@yahoo.com

Зевелепе обезбедува висококвалитетни истражувања, обуки, образовни, консултантски и ИКТ услуги на локално, национално, европско и меѓународно ниво, приспособувајќи го пристапот фокусиран на човекот и насочени кон промоција на одржлив раст и развој. Зевелепе обединува мултидисциплинарен тим од високо специјализирани истражувачи од областите на финансирање, инженерство, комуникациски технологии, образование и општествени и политички науки со долгогодишно искуство во управување со проекти и имплементација на национални, финансирани од ЕУ и меѓународни проекти.

 

Веб-страница: https://zewelepe.eu/

Е-пошта: info@zewelepe.eu

Полициски бречки клуб БЕЗБЕДНОСТ Скопје е здружение на граѓани, формирано од граѓани, со цел остварување и усогласување на нивните интереси и за вршење на активности кои имаат за цел подобрување на психофизичките способности на граѓаните и развој на боречките вештини кај вработените во Министерството за внатрешни работи, општините во градот Скопје, градот Скопје и Република Северна Македонија. ПБК БЕЗБЕДНОСТ Скопје е основан во 1994 година и има многу богата историја во боречкиот спорт. Основни цели на клубот се: организирање на спортски програмски активности во спортските дисциплини: борење во слободен стил, грчко-римски стил, женско борење и борење на плажа; организирање на спортски програмски активности по боречки вештини: самоодбрана, џиу-џицу и други боречки вештини. ПБК БЕЗБЕДНОСТ Скопје во изминатиот период има постигнато значајни меѓународни спортски резултати и освоено повеќе од 150 медали на Државните првенства.

Претседател: д-р Страшо Глигоров

Контакт е-пошта: gligorovstraso@yahoo.com

ФБ страница: https://www.facebook.com/PBKBezbednost

Веб-страница: www.pbkbezbednost.mk

Торинскиот институт за глуви во Пјанеца има богата историја која датира од неговото основање во 1814 година од семејството Савој. Фондацијата е посветена на обезбедување образование за глуви деца и обука за нивните наставници повеќе од два века. Како непрофитна фондација, Институтот нуди низа вредни услуги и програми за поддршка на глуви и лица со повеќе оштетувања, како и на оние со други попречености.

Генерално, Торинскиот институт за глуви во Пјанеца е сеопфатна организација која нуди широк спектар на услуги и програми за поддршка на заедницата на глуви и промовирање на инклузивноста во општеството.

 

Веб-страница: istitutosorditorino.org/

Рака за помош е грчка невладина, непрофитна организација, која, меѓу другото, има за цел да ги промовира човековите права и социјалната вклученост преку образование и обука. Оваа организација работи во Грција, а особено во регионот на Атика, но како членка на европските конзорциуми соработува со партнери од ЕУ во областите на нејзин интерес и експертиза, како што се образованието, заштитата на човековите права, научните истражувања, социјален развој и благосостојба.

 

Веб-страница: http://helping-hand.work/

Контакт: euhelpinghand@helping-hand.work

Главни цели на Грчката асоцијација на тренери во борење се: грижа, заштита, промоција и унапредување на интересите на своите членови, како и нивната научна и тренерска обука, промоција на борењето преку процеси на соработка со спортските тела како на национално така и на пан-европско и светско ниво. Исто така, организација на денови, конференции и семинари за обука.

 

Веб-страница: https://www.proponitespalis.gr

Виртуелна библиотека

Nemo enim ipsam voluptatem quia voluptas.

“Sed quia consequuntur magni dolores eos qui ratione voluptatem sequi nesciunt. Neque porro quisquam est, qui dolorem ipsum quia dolor sit amet, consectetur, adipisci velit. sed quia non numquam qui ratione voluptatem sequi nesciunt. 

Резултати од проектот

Р 2.1: Водич за ГЛУВИ_БОРЕЊЕ

Р 2.2: ГЛУВИ_БОРЕЊЕ Поимник

Р 3.1: ГЛУВИ_БОРЕЊЕ Дизајн на наставна програма

Р 3.2: ГЛУВИ_БОРЕЊЕ Програма за микро учење

Р 4.1: Онлајн програма за микроучење ГЛУВИ_БОРЕЊЕ

Р 4.3: ГЛУВИ_БОРЕЊЕ Онлајн тренинг сесии

D 4.3: DEAF_WRESTLE Online Training Sessions

Р 5.1: План за дисеминација и одржливост, веб-ресурси и материјали за комуникација

Р 5.2: Веб состаноци со професионални спортисти како пример

Р 5.3: Мултипликаторни спортски настани

Р 5.4: Меѓународна конференција

Р 5.6: Препораки за политики